Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Καλλιέργεια αλόης και οφέλη

Η Αλόη Βέρα συχνά αποκαλείται το «Θαυματουργό Φυτό» ή το «Φυτό των Εγκαυμάτων», αλλά έχει και πολλά άλλα ονόματα που έχουν αντέξει στο πέρασμα των 4000 χρόνων. Τόσο είναι το διάστημα που ωφελείται η ανθρωπότητα από αυτό το θεραπευτικό βότανο.
Ο Τζώρτζ Έμπερς, το 1862, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την αρχαία καταγωγή της Αλόης σε έναν πάπυρο του 3500 π.χ, ο οποίος ήταν στην ουσία μια συλλογή από θεραπείες με βότανα. Έλληνες και Ρωμαίοι γιατροί, όπως ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, τη χρησιμοποιούσαν με σπουδαία αποτελέσματα.
Σύμφωνα με ειδικούς «το ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό του φύλλου της Αλόης μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο ως πόσιμος χυμός, με πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί ακόμη να συνδυαστεί και με άλλα συστατικά για κρέμες, λοσιόν που χρησιμοποιούνται τοπικά, θρέφουν το δέρμα και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα του». Οι επιστήμονες συνεχίζουν υπογραμμίζοντας ότι «παρόλο που υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη Αλόης, μόνο 4-5 ποικιλίες διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η Αλόη ωστόσο δεν είναι πανάκεια για όλες τις ασθένειες και δεν επιδρά μαγικά στον οργανισμό, παίζει όμως συμπληρωματικό ρόλο στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Έχουν αναφερθεί οφέλη σε διάφορα δερματικά προβλήματα αλλά και σε προβλήματα άσθματος και αρθρίτιδας».
Μεμονωμένοι ωστόσο παραγωγοί καλλιεργούν το «φυτό της αθανασίας» στην Ελλάδα παρότι το μεσογειακό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξή του και μπορεί να αποφέρει άμεσα υψηλά ποσοστά κέρδους λέει χαρακτηριστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποία ήρθε σε επαφή η ΑΙΧΜΗ. Το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας και της Νεφερτίτης, χρειάζεται 4- 5 χρόνια για να φτάσει στο στάδιο της ωρίμανσης αλλά παραμένει παραγωγικό για 3 έως 9 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να δώσει για εκμετάλλευση περισσότερα από 80 φύλλα. Στην Ελλάδα μοναδικός ως τώρα οργανωμένος καλλιεργητής Αλόης είναι ένας 78χρονος Κρητικός, ο οποίος διαθέτει 200.000 φυτά και έχει δημιουργήσει τη μοναδική φυτεία αλόης που υπάρχει στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες της Ευρώπης.
Το κόστος για την καλλιέργεια της αλόης είναι προσιτό εκτιμά το Υπουργείο. «Σε ένα στρέμμα μπορούν να φυτευτούν έως 1.200 φυτά τα οποία κοστίζουν από 2 ευρώ για ένα φυτό 10 εκατοστών μέχρι 20 ευρώ για ένα φυτό ηλικίας ενάμισι έτους, το οποίο ύστερα από ένα χρόνο θα βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία». Δεν χρειάζεται, ωστόσο, ένας καλλιεργητής να δαπανήσει μεγάλο ποσό αφού ένα αρχικό φυτό μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον δέκα παραφυάδες μόλις συμπληρωθούν δυόμισι χρόνια, καθεμία από τις οποίες αποτελεί ένα νέο φυτό.

Πόσα χρήματα, όμως, μπορεί να περιμένει κάποιος από αυτή την καλλιέργεια; Όταν το φυτό φτάσει σε παραγωγική ηλικία ώστε να μπορούν να κοπούν τα φύλλα του, ο καλλιεργητής μπορεί να πάρει 15-20 φύλλα από τα οποία παίρνει περί τα 10 κιλά ζελέ – χυμό αλόης. Η τιμή του χυμού στην αγορά φτάνει τα 10-15 ευρώ το κιλό ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν έως και 200 ευρώ το κιλό για προϊόν με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη αγορά θεωρείται εξαιρετικά δυναμική, καθώς υπολογίζεται ότι το 25% των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν παγκοσμίως περιλαμβάνουν την αλόη. Παρά το δυναμισμό της συγκεκριμένης καλλιέργειας, ωστόσο φαίνεται πως αντιμετωπίζεται ακόμα ως εξωτικό φρούτο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα γραφειοκρατικά κωλύματα.
Τα φυτά αυτά είναι ικανά να επιβιώνουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες χωρίς νερό ακόμη και στην έρημο και η φροντίδα που χρειάζεται το φυτό είναι ελάχιστη. Ιδανικά μέρη για να καλλιεργηθεί η αλόη είναι και τα παραλιακά, όπου δεν υπάρχει παγωνιά. Γιατί όχι και εδώ λοιπόν; Η Αλόη είναι μια έξυπνη εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Πηγή: εφημερίδα Αιχμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου